Przepisy (sprawdzone) przygotowała Milena Krumplewska
Rysunkami ozdobił opiekun SU Bartosz Wiśniewski (w ramach autoironii) :)
Przepis na sernik
Składniki:
-1 kg sera twarogowego
-1 szklanka cukru
-20 dag miękkiego masła + 1 łyżeczka do wysmarowania formy
-4 jajka
-4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
-Piekarnik nagrzej do 190 stopni (grzałka góra-dół).
-Masło przełóż do rondelka i roztop. Odstaw do ostygnięcia.
-Ser przełóż do miski i zmiksuj za pomocą blendera.
-Do miski przełóż zmielony ser. Dodaj roztopione masło, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na gładką i jednolitą masę.
-Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem.
-Ciasto przelej do tortownicy. Wierzch wyrównaj szpatułą.
-Formę wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz 30 minut. Znowu zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, a sernik zostaw w środku na całą noc. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia i studzenia.
-Sernik wyjmij z piekarnika i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
-Sernik posyp cukrem pudrem i pokrój na porcje.
Smacznego!
Przepis na pierogi
Składniki:
-500 g mąki pszennej np. typ 500
-pół łyżeczki soli
-4 łyżki oleju - 50 ml
-szklanka gorącej wody - 250 ml
Przygotowanie:
-Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz olej np. rzepakowy.
-Wlej szklankę gorącej, przegotowanej wody (250 ml) i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej ręcznie.
-Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne.
-Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut.
-Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach.
-Na środek nakładaj farsz na pierogi np. ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki.
-Pierogi układaj obok siebie na stolnicy.
-Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką.
-Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą.
-Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię
Smacznego!
Przepis na pierniki
Składniki:
-600 g mąki pszennej
-1 jajko
-250 ml miodu
-200 g cukru
-125 g masła (lub margaryny)
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-40 g przyprawy do piernika
-ok. 50 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-Miód podgrzać z cukrem i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
-Do miski wsypać mąkę i sodę. Wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, lekko ciepły miód i ewentualnie posiekane orzechy. Zagnieść ciasto. (Ciasto może się lekko kleić).
-Wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 3- 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
-Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 5 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 6 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu powinny być blade). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
-Pierniczki powinny pozostać miękkie. Gdyby po ostygnięciu stwardniały, pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej bez przykrycia, aż znowu zmiękną. Miękkie polukrować np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.
Smacznego!
Przepis na makowiec
Składniki:
-850 g gotowej (ze sklepu) masy makowej
-130 g mielonych migdałów
-6 jajek (w temp. pokojowej)
-po około 50 g: rodzynek, orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiórków kokosowych
-1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
-150 g czekolady (dowolnej, najlepiej ciemnej)
Do dekoracji:
-Cukier puder
-100 g mlecznej czekolady
-wiśnie kandyzowane
Przygotowanie:
-Tortownicę 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
-Boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
-Wszystkie składniki ciasta miksujemy na niskich obrotach miksera, końcówkami w postaci mieszadła, ewentualnie rózgi.
-Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować ze zmielonymi migdałami.
-Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund.
-Ciągle miksując dodawać: rodzynki, posiekane orzechy, pokrojone w kosteczkę morele lub skórkę pomarańczową oraz wiórki kokosowe (jeśli ich używasz).
-Na koniec zmiksować ze śmietanką kremową oraz posiekaną czekoladą.
-Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika.
-Piec przez ok. 45 - 50 minut.
-Makowiec z gotowej masy makowej na początku może być wilgotny, należy go więc zostawić na noc bez przykrycia na blacie w kuchni aby odparował.
-Posypać przez sitko cukrem pudrem, startą czekoladą i udekorować wiśniami.
Smacznego!
Przepis na barszcz czerwony
Składniki:
-8 buraków
-6 jabłek antonówek
-2 duże cebule
-3 łyżki octu spirytusowego
-3 liście laurowe
-4 ziarna ziela angielskiego
-8 ziaren pieprzu
-4 ząbki czosnku
-1 łyżka cukru -sól
Przygotowanie:
-Buraki obierz, pokrój w plastry i przełóż do garnka. Wlej wodę, tak aby buraki były w niej zanurzone około 10 cm.
-Do garnka włóż całe cebule, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu.
-Kiedy woda się zagotuje, wlej ocet. Gotuj na małym ogniu, aż buraki będą miękkie.
-Ugotowany barszcz przecedź przez drobne sitko i przelej do drugiego garnka.
-Dodaj rozgnieciony czosnek. Dopraw solą i cukrem. Wymieszaj.
-Jabłka obierz i wraz ze skórkami przełóż do garnka z barszczem czerwonym. Garnek odstaw, aby barszcz przeszedł aromatem i smakiem jabłek.
Smacznego!
Życzymy zdrowych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia,
Spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze,
Pełnych radości, pysznego jedzenia i pięknej muzyki
oraz Szczęśliwego Nowego Roku.
Samorząd Uczniowski