iko

 

Oto przepisy na tradycyjne świąteczne potrawy. Mamy nadzieję, że się wszystko uda przygotować! Trzymamy za to kciuki!

Przepisy (sprawdzone) przygotowała Milena Krumplewska
Rysunkami ozdobił opiekun SU Bartosz Wiśniewski (w ramach autoironii) :)

 

 

Przepis na sernik

sernik m


Składniki:
-1 kg sera twarogowego
-1 szklanka cukru
-20 dag miękkiego masła + 1 łyżeczka do wysmarowania formy
-4 jajka
-4 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
-Piekarnik nagrzej do 190 stopni (grzałka góra-dół).
-Masło przełóż do rondelka i roztop. Odstaw do ostygnięcia.
-Ser przełóż do miski i zmiksuj za pomocą blendera.
-Do miski przełóż zmielony ser. Dodaj roztopione masło, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na gładką i jednolitą masę.
-Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem.
-Ciasto przelej do tortownicy. Wierzch wyrównaj szpatułą.
-Formę wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz 30 minut. Znowu zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, a sernik zostaw w środku na całą noc. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia i studzenia.
-Sernik wyjmij z piekarnika i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
-Sernik posyp cukrem pudrem i pokrój na porcje.

Smacznego!

Przepis na pierogi

pierogi m


Składniki:
-500 g mąki pszennej np. typ 500
-pół łyżeczki soli
-4 łyżki oleju - 50 ml
-szklanka gorącej wody - 250 ml

Przygotowanie:
-Do szerokiej miski przesiej mąkę. Dodaj sól oraz olej np. rzepakowy.
-Wlej szklankę gorącej, przegotowanej wody (250 ml) i wyrabiaj chwilę ciasto - najlepiej ręcznie.
-Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i elastyczne.
-Kulę ciasta zawiń w folię i odłóż na 30 minut.
-Po tym czasie ciasto odwiń z folii i podziel na 3 części. Dwa kawałki odłóż na bok. Jeden kawałek rozwałkuj cienko na stolnicy. Wycinaj kółka. Każdą sztukę dodatkowo rozciągaj jeszcze w dłoniach.
-Na środek nakładaj farsz na pierogi np. ruskie. Pierogi składaj na pół i sklejaj boki.
-Pierogi układaj obok siebie na stolnicy.
-Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką.
-Każdą serię umieszczaj w garnku z osoloną, gotującą się wodą.
-Pierogi wyławiaj po 3-4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię

Smacznego!

 Przepis na pierniki

pierniczki m

Składniki:
-600 g mąki pszennej
-1 jajko
-250 ml miodu
-200 g cukru
-125 g masła (lub margaryny)
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-40 g przyprawy do piernika
-ok. 50 g bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
-Miód podgrzać z cukrem i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
-Do miski wsypać mąkę i sodę. Wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło, lekko ciepły miód i ewentualnie posiekane orzechy. Zagnieść ciasto. (Ciasto może się lekko kleić).
-Wałkować, podsypując blat mąką na grubość ok. 3- 4 mm i wykrawać foremkami pierniczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
-Piec jedną blachę po drugiej (wychodzi ok. 5 blach) w nagrzanym piekarniku ok. 6 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Pierniczki po upieczeniu powinny być blade). Pierniczki pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
-Pierniczki powinny pozostać miękkie. Gdyby po ostygnięciu stwardniały, pozostawić je na noc lub dobę na kratce kuchennej bez przykrycia, aż znowu zmiękną. Miękkie polukrować np. lukrem królewskim. Przechowywać w puszce.

 

Smacznego!

 Przepis na makowiec

 makowiec m

Składniki:
-850 g gotowej (ze sklepu) masy makowej
-130 g mielonych migdałów
-6 jajek (w temp. pokojowej)
-po około 50 g: rodzynek, orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej, wiórków kokosowych
-1/3 szklanki śmietanki kremowej 30%
-150 g czekolady (dowolnej, najlepiej ciemnej)

Do dekoracji:
-Cukier puder
-100 g mlecznej czekolady
-wiśnie kandyzowane

Przygotowanie:
-Tortownicę 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
-Boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
-Wszystkie składniki ciasta miksujemy na niskich obrotach miksera, końcówkami w postaci mieszadła, ewentualnie rózgi.
-Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować ze zmielonymi migdałami.
-Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund.
-Ciągle miksując dodawać: rodzynki, posiekane orzechy, pokrojone w kosteczkę morele lub skórkę pomarańczową oraz wiórki kokosowe (jeśli ich używasz).
-Na koniec zmiksować ze śmietanką kremową oraz posiekaną czekoladą.
-Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika.
-Piec przez ok. 45 - 50 minut.
-Makowiec z gotowej masy makowej na początku może być wilgotny, należy go więc zostawić na noc bez przykrycia na blacie w kuchni aby odparował.
-Posypać przez sitko cukrem pudrem, startą czekoladą i udekorować wiśniami.

Smacznego!

 

Przepis na barszcz czerwony

barszcz m

Składniki:
-8 buraków
-6 jabłek antonówek
-2 duże cebule
-3 łyżki octu spirytusowego
-3 liście laurowe
-4 ziarna ziela angielskiego
-8 ziaren pieprzu
-4 ząbki czosnku
-1 łyżka cukru -sól

Przygotowanie:
-Buraki obierz, pokrój w plastry i przełóż do garnka. Wlej wodę, tak aby buraki były w niej zanurzone około 10 cm.
-Do garnka włóż całe cebule, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu.
-Kiedy woda się zagotuje, wlej ocet. Gotuj na małym ogniu, aż buraki będą miękkie.
-Ugotowany barszcz przecedź przez drobne sitko i przelej do drugiego garnka.
-Dodaj rozgnieciony czosnek. Dopraw solą i cukrem. Wymieszaj.
-Jabłka obierz i wraz ze skórkami przełóż do garnka z barszczem czerwonym. Garnek odstaw, aby barszcz przeszedł aromatem i smakiem jabłek.

Smacznego!


Życzymy zdrowych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia,
Spędzonych w ciepłej, rodzinnej atmosferze,
Pełnych radości, pysznego jedzenia i pięknej muzyki
oraz Szczęśliwego Nowego Roku.

Samorząd Uczniowski